Iets bij de koffie column: gender & seksualiteit (12 april)

Onderstaande column is live geschreven en voorgedragen door Erik tijdens Iets bij de koffie van 12 april

‘Dit is het meisjesdoel en dit is het doel voor de jongens.’  Mijn zoontje van 5 heeft met stoepkrijt een voetbalveldje getekend in onze achtertuin. Twee observaties, 1. meisjes mogen mee doen met het voetballen, leuk. Inclusief denken is in ieder geval al gedeeltelijk geland bij hem.  observatie 2. Ze hebben een eigen doel. Een knalroze doel.

 

Ik herinner me de jongen bij mij op de basisschool die alleen met meisjes speelden. Dat konden de andere jongens in onze klas nooit zo goed begrijpen. Waarom voetbalde hij nooit mee? Als kind bestonden voor mij jongetjes en meisjes, mannen en vrouwen, ik wist niet beter. Terugkijkend naar mijn kinderfoto’s zitten er ook foto’s tussen dat ik zelf heel lang met een babypop speelde, dat dan wel weer. Flesje geven, boertje laten doen, luier verschonen…

 

Genderfluid, trigender, non-binary…. Skolioseksueel, androseksueel, panseksueel, demiseksueel… ik had er nog nooit van gehoord. In eerste instantie zou je kunnen denken dat je in science fiction termen aan het lezen bent als je er niet mee bekend bent. Er is meer dan hetero, homo en bi. Seksualiteit en gender zijn een ingewikkelde puzzel. Een persoonlijke puzzel. Wat de puzzel nog ingewikkelder maakt is dat gender en seksualiteit niets met elkaar te maken hebben. Door alle gender en seksualteit categorieen an je hoofd gaan duizelen en Jasper, Caroline & Eline vertellen dat die categorieen nodig zijn om bewust te worden van de grote diversiteit onder 7 miljard mensen maar ook dat deze categorieen hopelijk ooit niet meer nodig zijn. Uiteindelijk zijn we boven alles mens, met een seksualiteit en gender en daar mag lekker veel kleur in zitten.

 

Op het piratenverjaardagsfeestje van mijn zoontje was er 1 meisje bij. Dit meisje van 5 leert al op een speelse manier boxen van haar vader. ze heeft de stoerste piratenuniform van alle kindjes inclusief saraceense zwaard. Ze jaagt samen met de jongens op het feestje woest door het doolhof van bomen, kuilen en verstopplekjes. De volgende dag op school haal ik mijn zoontje op, maar dit meisje geeft hem nog eerst een lieve knuffel voordat hij weg gaat. De kus die ze vol op zijn lippen wil geven gaat hem dan weer net te ver. Zijn boxende, knuffelende, kusjes gevende, piraat vriendinnetje is lief, stoer en niet te categoriseren. Ze is vrij.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *