Verdiepingsdag 20 mei: Radical Theology

Titel en logo's

 

Op zaterdag 20 mei organiseert Blossom030 samen met het Geestdrift Festival thema/verdiepingsdag rondom Radical Theology, in Utrecht. De dag is voor een ieder die geïnteresseerd is in Radical Theology en zoekt naar concrete uitwerkingen ervan.

KLIK voor het persbericht over deze dag

Radical Theology is schatplichtig aan de ‘Dood van God-theologie’, een verzameling ideeën van diverse theologen en filosofen over de positie van God na de opkomst van het secularisme en de afnemende invloed van georganiseerde, traditionele religie. Hoe te denken en te spreken over zingeving in een tijd waarin de oude, vertrouwde (gods)beelden hebben afgedaan?

 

Op academisch niveau is deze stroming niet nieuw meer, maar wij zijn samen met Geestdrift van mening dat de mogelijkheden die er voor ‘dagelijks gebruik’ besloten liggen in onder andere de vrije benadering van het geloof die de Radical Theology biedt, nadere uitwerking verdienen. In navolging van filosofen als John D. Caputo, roergangers als Peter Rollins en auteurs als Jeffrey Robbins en Katherine Sarah Moody willen wij deze dag een volgende stap zetten tot concretisering.

 

‘Zowel voor wie vanuit de kerk zoekt naar relevantie en aansluiting, als voor wie de georganiseerde religie heeft verlaten, maar wel blijft zoeken naar zingeving, zien wij kansen in het idioom dat Radical Theology biedt. Die kansen moeten we samen aanpakken en vormgeven. Daar hopen we op deze dag een nieuwe aanzet toe te kunnen maken’

Taylor-small

Hoofdspreker deze dag is Barry Taylor, de man die nota bene tijdens zijn werkzaamheden voor de ‘Highway to Hell-tour’ van de heavy metal band AC/DC voor het eerst serieus in aanraking kwam met filosofie en religie. Meer dan dertig jaar werkte Taylor voor en aan de randen van de kerk als priester in de Episcopal Church, en publiceert en spreekt hij over onderwerpen op het snijvlak van theologie en cultuur. Filosofie en popmuziek vormen de primaire lens voor zijn werk. Barry Taylor is samen met Peter Rollins  een van de huidige kwartiermakers van de Radical Theology. Momenteel doceert Taylor kunst en theologie aan het Californische Fuller Theological Seminary.

unnamed

Josef Gustafsson is theoloog, initiator en drijvende kracht achter website en podcast The Catacombic Machine (voorheen Freestyle Christianity), waarop hij zijn werk over o.m. Radical Theology-gerelateerde onderwerpen publiceert, en waar hij reeds vele spraakmakende filosofen en theologen ontving. Gustafsson is tevens organisator van het jaarlijkse Katakomb Festival (Gothenburg). In het dagelijks leven dat overblijft naast deze bezigheden, werkt Josef met jongeren die kampen met verslaving, zelfmoordneigingen en criminaliteit.

 

awLjY6kZ

 

Pim Brouwer is PKN-predikant in Utrecht-West. Hij zal vanuit zijn dagelijkse praktijk een reactie geven op de verhalen van Taylor en Gustafsson en een beeld schetsen welke kansen en mogelijkheden hij ziet voor ‘de Nederlandse werkvloer’.

Pim studeerde achtereenvolgens in Leuven (ETF) en Utrecht (PthU). Hij studeerde af binnen de ethiek en apologetiek op de schrijver CS Lewis. Als predikant wil Pim verbinden en inspireren. Hij daagt de wijkgemeente uit tot nieuwe vormen van kerk-zijn en onderlinge betrokkenheid. In 2016 werd Pim Brouwer genomineerd voor de titel ‘Theoloog van het Jaar’.

We willen je van harte uitnodigen om bij deze dag aanwezig te zijn. Voor verder informatie verwijzen we je naar het PERSBERICHT.

 

2 reacties

  • In het boek “ongeneeslijk religieus” van gerko tempelman worden inspirerende uitspraken gedaan over “radical theology”. Helaas zie ik dat er een soort symposium is geweest rond dit thema. Zijn er verhalen over dit gebeuren, die digitaal kunnen worden gedeeld ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *